Viktorvåg firar 30 års jubileum

För 30 år sedan såldes den första torkvågsanläggningen från Viktorvåg AB.

 

Vågen var en spannmålstork och levererades till Håkan Andersson utanför Enköping.

[notice]

”- På den tiden hade vi 100 hektar spannmål och det var viktigt att torken gick hela tiden. Vi torkade ner till rätt fukthalt och jag hade en summer kopplad med kabel in i sovrummet för att höra när torkningen var klar och på så vis kunna använda torken maximalt, berättar Håkan.

– Den har fungerat otroligt bra, aldrig haft ett fel på den. Vi blåser rent den och det är det enda jag har behövt göra.”

[/notice]Vågen används fortfarande och är vid gott skick.

 

Sedan 1983 har över tusen lastceller levererats i torkvågar och fordonsvågar med den inbyggda tåligheten mot svår miljö och åsköverspänningar.

Kort historik

  • 1983 Första torkvågen installeras.
  • 1989 Första fordonsvågen tas i bruk.
  • 2007 Första dynamiska fordonsvågen WIM Standard med ca 10 ggr högre noggrannhet än dynamiska axelvågar.
  • 2012 Vågsystem för trådlös inmatning av vägningsdata för att slippa kliva ur hytten eller använda utomhusterminaler.
  • 2013 Verifierbar dynamisk fordonsvåg WIM Precision. Bättre lastceller, högre noggrannhet och typgodkänd hos SP. Verifiering kallas ofta för ”kröning”.
  • 2013 Nominerade till Elmia Lantbruk Innovation Award för vår WIM Precision.

Utvecklingen av tåliga magnetoelastiska lastceller gjorde att steget över till fordonsvågar föll sig naturligt då det var ett ständigt återkommande problem med trasiga trådtöjningsgivare. Skillnaden mellan dessa två typer av lastceller är att Viktorvågs lastceller saknar känsliga delar varför åsktåligheten och motståndskraften mot fukt och vatten blev ett signum för Viktorvågs lastceller. En konstruktion som lever kvar än idag i våra vågar men i förfinad upplaga.

Vi är stolta över att fortfarande leverera torkvågar och fordonsvågar med högsta kvalitet.